Kalorie i wartości odżywcze

Nie ulega wątpliwości, że jajka na twardo to jeden z podstawowych elementów wielu kuchni świata. Niezaprzeczalne walory smakowe oraz mnogość sposobów, na jakie można wykorzystać...
Rzodkiew to niezwykle pyszne i aromatyczne warzywo, które od lat systematycznie gości na polskich stołach. Najlepiej smakuje podawane na surowo w postaci różnorakich surówek i s...
Kiszenie ogórków to w przeszłości był jeden ze sposobów na przedłużenie ich przydatności do spożycia - za proces kiszenia odpowiadają bakterie kwasu mlekowego, które przeprowadz...
Papryka to roślina z rodziny psiankowatych, której owoce są wyjątkowo bogate w witaminy i minerały. Jedna surowa czerwona papryka zawiera więcej witaminy C niż cytryna, jest wię...
Rodzynki to po prostu suszone winogrona, które cieszą się naprawdę sporym zainteresowaniem. Są nie tylko smaczne, ale zawierają także wiele drogocennych właściwości, które pozyt...
Majonez, to jeden z najpopularniejszych i szeroko stosowanych dodatków do sałatek, jajek, wędlin na zimno czy kanapek. Niestety ten popularny kremowy sos jest też wysokokalorycz...
Chrupiąca i świeża sałata jest składnikiem letnich surówek, ale również doskonale komponuje się kanapkami. Często służy, jako ozdoba na talerzu wędlin czy serów. Występuje w wie...
Daktyle to owoce drzewa daktylowego, które jest jednym z najstarszych drzew na świecie. Daktyle mają wiele drogocennych właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu, dlatego są...
Oliwa z oliwek to tłuszcz pozyskiwany z owoców drzewa oliwnego. Tradycja jej wytwarzania sięga czasów starożytnej Grecji i kojarzymy ją głównie z kuchnią śródziemnomorską. Jedna...
Nektarynka to nie tylko przepyszny, ale i bardzo zdrowy owoc, który warto włączyć do codziennej diety. Ze względu na swoje wyjątkowe walory smakowe, stanowi świetny dodatek do n...
Łosoś, niegdyś luksusowy, dziś ulubiona i najczęściej kupowana ryba w Polsce. Doskonale nadaje się na wykwintny obiad, szybką kolację, niezawodny jako przystawka na przyjęciach....
Ser mozzarella, to ser kojarzony głównie z kuchnią włoską. Ma niepowtarzalną strukturę i wyjątkowy smak. Doskonale komponuje się w wielu daniach zarówno tych serwowanych na ciep...